AI en muziek, de pot verwijt de ketel

Muziek

BumaStemra trok deze week naar Brussel om te pleiten voor strengere AI-regels. Het argument? AI-modellen mogen niet zomaar muziek gebruiken om zichzelf te trainen. Want artiesten lopen daardoor geld mis, en dat kan natuurlijk niet.

Op het eerste gezicht een logisch standpunt. Muziekmakers moeten eerlijk beloond worden. Maar als we die lijn doortrekken, zouden we dan niet ook eens kritisch moeten kijken naar hoe artiesten zélf hun inspiratie vinden?

De waarheid is dat vrijwel iedere muzikant, van The Beatles tot Billie Eilish, van Metallica tot Martin Garrix, zijn of haar vaardigheden heeft ontwikkeld door het luisteren naar andere artiesten. Via platen, cd’s, streams, en ja, ook gewoon via de radio. Denk je dat de grootste muzikanten alleen maar muziek hebben geconsumeerd waarvoor ze netjes betaald hebben? Of zouden ze soms ook een cassettebandje hebben opgenomen, een LP van een vriend hebben geleend, of nachtenlang naar de radio hebben geluisterd om hun helden te doorgronden?

Natuurlijk is er een verschil tussen inspiratie en pure kopieerdrang. AI brengt dat onderscheid in gevaar, omdat het niet alleen beïnvloed wordt door eerdere muziek, maar soms daadwerkelijk stukjes bestaande nummers kan nabootsen. Maar laten we niet doen alsof inspiratie en evolutie in muziek pas een probleem zijn nu AI zich ermee bemoeit.

Als we écht eerlijk willen zijn, moeten we erkennen dat alle muzikanten leunen op de erfenis van hun voorgangers. Sommige invloeden zijn subtiel, andere overduidelijk. En ja, AI-modellen zouden transparant moeten zijn over hun trainingsmateriaal en er zou een vorm van compensatie kunnen bestaan. Maar laten we niet net doen alsof we vroeger allemaal roomser dan de paus waren.

Het echte gevaar van AI in muziek zit niet alleen in auteursrechten, maar in de vraag: blijft er nog ruimte over voor creativiteit, menselijke emotie en het onvoorspelbare? Muziek draait om meer dan algoritmes. Of we het nu streamen, kopen of stiekem op cassette opnemen, wat muziek echt waardevol maakt, is de ziel die erin zit. En daar kan geen enkele AI tegenop.

Liefs Heavy E

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial