rsz christof van der ven photo ray uscata lr 2

Hij denkt en droomt al een tijdje in het Engels. Toch komt de momenteel vanuit Londen opererende singer-songwriter Christof van der Ven oorspronkelijk uit het Brabantse Handel.

tekst: Willem Jongeneelen

Het leven is goed in het Brabantse Land’, zo luidt een provinciale klassieker. Van der Ven (32) beaamt dat. ,,Handel was fijn, lekker rustig en ik genoot er heel normale Brabantse opvoeding. En de muziek werd me met de paplepel ingegoten, omdat ‘ons paps en ons mams’ elpees van Bob Dylan en Leonard Cohen draaiden.” Christof ontving op zijn achtste zijn eerste gitaar, ging op zijn twaalfde zingen en kwam op zijn zestiende in de Eindhovense band Autumn Sun terecht. Het was vrij snel duidelijk dat zijn toekomst in de muziek zou liggen. ,,Een solocarrière vanuit Handel, dat leek me niet handig. Ik keek verder, zocht het avontuur en vertrok naar het land waar veel van mijn favorieten vandaan kwamen, zoals Glen Hansard van The Frames, Conor O’Brien van Villagers.”   

Christof vertrok op de bonnefooi naar Galway. ,,Beter worden, naar het voorbeeld van de betere moderne singer-songwriters. Optreden op straten en in pubs. Mijn Engels verbeteren, de solocarrière uitbouwen, mensen leren kennen die me verder konden helpen. Ierland heeft perfect gewerkt. Toen de tijd er rijp voor was verhuisde ik naar Londen, omdat daar de industrie, labels en managers gevestigd waren.” Zijn in april 2018 verschenen debuut Empty Handed bevat tien verhalen in tien liedjes, geschreven in de laatste vijf jaar voorafgaand aan dat album. ,,Tien verschillende hoofdstukken uit mijn leven. Er zit veel verandering in, maar is ook veel gebeurd. Ze reflecteren waar ik stond toen ik ze schreef. Ook mijn schrijfstijl veranderde gedurende die jaren.”

Zijn wortels is Christof nog niet helemaal verloren. Als hij Nederlands praat hoor je nog iets van zijn Brabants accent terug. Ook passeren er regelmatig Engelse woorden, omdat hij zich de laatste jaren er op betrapt zelfs in het Engels te dromen en denken. Zijn Engels is feilloos, zijn teksten komen binnen. ,,Ik luisterde veel naar Damien Jurado, Damien Rice. Ik wil met mijn eigen liedjes bereiken wat hun songs met mij doen. Ik kan moeilijk beoordelen of ik mensen op dezelfde manier raak. In Engeland vinden ze me Iers klinken, in Ierland Engels. Ik denk niet dat er nog veel Brabants in mijn muziek zit, ook niet in de teksten. Van karakter blijf ik een nuchtere Brabander, maar de emoties die ik bezing zijn universeel. Ik heb de Ierse muziekcultuur onderzocht en veel van hun cultuur opgesnoven. Het mystieke aspect trok me aan, en dat zal vast ergens een stempeltje op het geluid gedrukt hebben.”

Na een aantal mooie tournees als support-act voor The Boxer Rebellion en Bear’s Den werd hij door die laatste band als vast bandlid gevraagd. ,,Ik heb even getwijfeld. Het leek me beter mijn extra geld in die band te verdienen dan met 48 per week in de hete Londense keuken erbij te klussen als kok. Er was een goede match met de heren en ik kon muzikaal en vocaal iets toevoegen. Bovendien is het goed voor mijn eigen carrière als fans van die band het als een aanbeveling zien om ook mijn muziek te gaan checken.”  

Releases:

Empty Handed - april 2018

EP Empty Handed Live - september 2018

De Live EP is opgenomen in de Copper Brown Studios in Londen. Christof van der Ven (zang/gitaar) toert met de daarop actieve band bestaande uit Tommy Heat (piano/bas, uit Matthew & The Atlas), Tommy Sheen (gitaar/synths, uit band Alex Farges) en Jools Owen (drums, uit Bear’s Den) door Nederland.

De data:

24 okt – Luxor Live Arnhem (support door Bennie Curnow)
25 okt – DDW Music festival Eindhoven
26 okt – Simplon Groningen (support door Bennie Curnow)
27 okt – Bibelot Dordrecht (support door Benjamin de Raad)
28 okt – Nieuwe Nor Heerlen (support door Bennie Curnow)
29 okt – Sugarfactory Amsterdam (support door Bennie Curnow)
30 okt – TivoliVredenburg Utrecht (support door Bennie Curnow)
31 okt – Paard Den Haag (support door Bennie Curnow)