Glamrockers The Sweet komen weer naar Nederland. Exact vijftig jaar nadat met de voorloper Sweetshop de basis werd gelegd voor de grote successen van de jaren zeventig, komt de band op 6 oktober naar de Boerderij in Zoetermeer. Gitarist Andy Scott, enig origineel bandlid in de huidige line-up, heeft er zin in. Met zijn 69 jaar voelt hij zich beter dan ooit, vertelt hij exclusief aan Soundz.

 

Logo The Sweet

 

"Ik ben een gezegend mens. Vanaf mijn zeventiende heb ik mogen doen wat ik het allerliefste doe: muziek maken. Nog altijd ga ik iedere avond met plezier het podium op."

Daar komt bij dat Scott ernstig ziek is geweest. In 2009 werd bij hem voor de eerste keer prostaatkanker geconstateerd. In 2017 werden weer sporen van de ziekte ontdekt. Maar nu is de gitarist 'schoon'. De artsen die hem behandeld hebben noemt hij 'Gods'.

"Ik ben weer gezond, voel me fit. Met dank aan die fantastische mensen in het ziekenhuis. Zolang ik kan ga ik door. Onze agenda is tot volgend jaar zomer al weer gevuld."

Live speelt The Sweet uiteraard de oude hits, afgewisseld met de meer heavy albumtracks van vooral Sweet Fanny Adams en Desolation Boulevard. De band neemt zo nu en dan nieuwe songs op, twee daarvan staan op de verzamelaar Action! The Ultimate Story uit 2015. Maar Andy Scott beseft dat het publiek niet of nauwelijks op nieuw materiaal zit te wachten, zeker niet live.

"Dat is het lot van oude bands, zelfs voor grootheden als de Stones. Mensen kijken niet meer uit naar nieuw materiaal, de radio draait het niet meer. Tijdens de gigs willen onze fans de oude hits horen. De muziek van hun jeugd. Ik speel ze met plezier."

Voorkeuren?

"Love Is Like Oxygen is nog altijd één van mijn favorieten, Maar als ik de reactie van het publiek zie op Fox On The Run of Ballroom Blitz, dan blijf ik dat ook nog steeds geweldig vinden."

The Sweet: 6 oktober, Boerderij Zoetermeer. Support act: Mooie Meneren.