Het is tragisch dat soulgrootheid Otis Redding uit Georgia nooit heeft kunnen genieten van het succes van zijn grootste hit (Sittin' on) The Dock off the Bay. Kort na zijn overlijden bij een vliegtuigongeluk werd de single postuum uitgebracht, iets wat in de Amerikaanse muziekgeschiedenis nog nooit eerder was gebeurd. Het is op 16 maart 2018 precies een halve eeuw geleden dat het lied op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijsten kwam te staan.  

Toegegeven, rond de muziek van vroeg-overleden muzikanten heerst vaak een mythische sfeer. Desondanks is het duidelijk dat (Sittin' on) The Dock off the Bay  een van de meest iconische soulsongs uit de geschiedenis is, zeker door de laid-back zangstijl en het karakteristieke gitaarspel. Wat weinig mensen weten is dat het nummer niet af is: het fluit-outro was eigenlijk bedoeld als extra couplet, maar Redding heeft dit nooit meer kunnen schrijven. Want ja, Otis Ray Redding Jr. schreef zijn eigen teksten, iets wat in de wereld van de soulmuziek van die tijd hoogst ongebruikelijk was. Ook interessant om te weten is dat het nummer tot stand is gekomen uit een samenwerking van Otis en Steve Cropper, een van de MG’s uit de band van Booker T, de band van het instrumentale orgelnummer Green Onions (1962).

Naast The Dock off the Bay had Redding ook succes met zijn creatie Respect, een lied dat twee jaar later nog veel succesvoller werd uitgevoerd door Aretha Franklin, die een feministische draai gaf aan het oorspronkelijk vanuit een mannelijk perspectief geschreven nummer gaf.

Kortom, maak gebruik van deze gedenkwaardige dag om nog eens te duiken in het, helaas niet omvangrijke, muzikale oeuvre van The Big O.

Look like nothing’s gonna change/ Everything still remains the same / I can’t do what ten people tell me to do/ So I guess I’ll remain the same.

Beeld: Instagram otisredding