Tekst: Leo Blokhuis. Fotografie: Paul Bergen.

Frank Lammers is een creatieve duizendpoot die voor het grote publiek al ruim vier jaar lang vooral de gemoedelijke goedzak uit de Jumbo-reclames is. Maar ik ben benieuwd naar zijn muziek.

Leo: “Kreeg je vanuit thuis muziek mee?”     

Frank: “Niet veel. Mijn moeder zong jarenlang dezelfde liedjes, waaronder Zeg Kleine Ree van de…?” 

Leo: “Selvera’s?”

Frank: “Ja! Maar muzikaal ben ik bepaald door mijn oudere broer en zus. Mijn broer had de platen. Ik ging met hem in een huis wonen hier in Amsterdam. Had ik mijn spullen uitgepakt, komt mijn broer op mijn kamer: ‘Gòòòòdverredomme! Hier staan die platen!’ Die had ik allemaal..”

Leo: “En wat had hij?”                                                                       

Frank: “Santana, Pink Floyd. Hij is van 1963. Maar de plaat die ik helemaal heb grijsgedraaid is deze.” Hij houdt Kom Er Mer In van Gerard van Maasakkers omhoog. “Het mooiste nummer is Cis Verdonk, over een vrouw die achteraf woont en iedereen vindt haar vies, zoals je in elk dorp zo iemand hebt.”

Leo: "Via je moeder ontdekt?"

Frank: "Nee, ook via mijn broer. Deze heb ik ook gestolen. En de Veulpoepers. Op hun elpee Diarree staat het verhaal van de Boerendbond van Middelbeers. Dat ken ik nog steeds uit mijn hoofd, ik gebruik het als ik moet soundchecken."

Dan pakt hij een volgende plaat uit zijn tas. Het is Nina Hagen Band.

Frank: “Dit is mijn all time favorite. De beste elpee ooit gemaakt. De muziek is weergaloos, de muzikanten zijn te gek, het is fantasievol, poëtisch, maatschappelijk actueel en verantwoord. Als je nu één nummer zoekt voor die #metoo-discussie, gooi je Unbeschreiblich Weiblich er maar weer ‘ns in en dan ben je er al.”                                                                                                                                        

Leo: “Maakt het je uit dat het Duitstalig is?”                                                                                            

Frank: “Nee joh. Ik kom uit Brabant, ik ben dat gewend. We keken altijd Sportschau op zaterdag en ja, we vonden Dennie Christian ook leuk.”

Het volledige gesprek van Leo Blokhuis met Frank Lammers lees je in het nieuwe Soundz Magazine.