We hebben lang moeten wachten, zeven jaar om precies te zijn, maar op 25 mei kunnen we eindelijk weer genieten van nieuw werk van Snow Patrol. Die releasedatum kenden we al van een promofilmpje op de Facebookpagina van de band, maar nu is er eindelijk meer nieuws over het komende album. In zeven jaar afwezigheid is een hoop gebeurd, van soloprojecten in Amerika tot samenwerkingen met Ed Sheeran. Wat kunnen we verwachten van het nieuwe album? 

Wildness, zo gaat de plaat heten. Leadzanger en hoofd-songwriter Gary Lightbody heeft het schrijven voor dit album iets anders aangepakt dan op vorige platen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de frontman in de tussentijd veel muziek heeft geschreven met andere artiesten. Zo heeft hij een lied geschreven voor de soundtrack van de film Gifted (2017) en heeft hij samen Ed Sheeran en Taylor Swift muziek gecomponeerd. En dan is er natuurlijk nog de supergroep Tired Pony, waar naast Lightbody ook een aantal leden van R.E.M en Belle and Sebastian lid van zijn. 

In een persbericht vertelt Lightbody dat de keuze voor de liedjes alles te maken heeft gehad met herinneringen. Deze keuze heeft ook te maken met zijn vader, die aan Alzheimer leidt: “I think the album is defined by memory in a lot of ways, including my father’s loss of memory.” 

Of de mannen uit Schotland en Noord-Ierland een nieuwe klassieker hebben opgenomen, moet nog blijken. Wat we wel weten is dat Snow Patrol op 15 juni weer in Nederland te zien is, namelijk op vrijdag van Pinkpop. Naast Shut Your Eyes, Crack The Shutters en Chasing Cars komen dan eindelijk ook nieuwe nummers voorbij.

Beeld: Universal Music