Op 9 maart 1987 kwamen de vier Irishmen met hun vijfde studioalbum. Deze plaat vormde een muzikaal keerpunt in de muzikale carrière van U2: The Joshua Tree werd het ijkpunt van hun rocksound zoals de hele wereld die kent: bombastische composities en veel Delay op de gitaar van The Edge. Reden te meer om deze belangrijke dag voor de muziek nog eens te gedenken. 

De 3JS zijn niet de enige artiesten voor wie The Joshua Tree een muzikale openbaring is geweest. Ook U2 heeft het op albumgebied nooit meer zo'n enorm succes gehad. Dat hebben ze niet alleen aan hun eigen talent te danken, maar ook aan de producers.

Hoeveel meesterwerken zijn er niet uit de studio van producer Brian Eno gekomen? Van Coldplay en Talking Heads tot James Blake, ze hebben allemaal met hem samengewerkt. En dus ook U2! Hoewel de band zelf al het componeerwerk heeft gedaan, was het Eno die met het idee kwam om een gospel-achtige koorpartij te verwerken in I Still Haven't Found What I'm Looking For. Brian produceerde het album echter niet in zijn eentje. De andere helft van het productie was in handen van Daniel Lanois, de beroemde folk en countryproducer bekend van zijn samenwerking met Bob Dylan en Willie Nelson. 

Bono koos niet zomaar voor Lanois, want op The Joshua Tree komen veel Americana-invloeden naar voren. Luister maar eens naar het akoestische lied Running To Stand Still, met een slidegitaarpartij waar ze in het Zuiden van de Verenigde Staten ook niet vies van zijn. 

Het dertigjarig jubileum van de plaat was vorig jaar, maar nog The Joshua Tree klinkt nog altijd even vernieuwend en fris. Gelukkig is U2 nog lang niet klaar met optreden. 

 

Beeld: Instagram alternate.entertainment