B.B. King noemde de zijne Lucille, Slash zou niet hetzelfde zijn zonder zijn Les Paul en Robby Krieger van The Doors speelde steevast op zijn bordeauxrode SG. Hun muzikale carrières en die van honderden andere artiesten zijn beïnvloed door het gitaarmerk Gibson. Het merk bestaat al sinds 1894, maar nu komt het Amerikaanse bedrijf toch echt in financiële moeilijkheden. Is dit het einde van een tijdperk?

De Nashville Post, uit de stad waar Gibson haar hoofdkantoor heeft, bericht vandaag dat het bedrijf honderden miljoenen aan schulden heeft en binnenkort mogelijk failliet gaat. De reden? Een combinatie van slecht management en een krimpende vraag naar elektrische gitaren, volgens Robbert van den Ende van de Nederlandse Gibsondealer Max Guitar Store.

Daarnaast zou de jeugd meer geïnteresseerd zijn in dj-materiaal dan in analoge instrumenten. Of dat werkelijk het geval is, is nog maar de vraag. Met de grote concurrent Fender gaat het namelijk een stuk beter. Toch zijn nog altijd de meningen verdeeld over welk merk beter is: Eerdergenoemde gitaristen zijn onlosmakelijk verbonden met Gibson, terwijl gitaarhelden als Jimi Hendrix en David Gilmour juist bij Fender zweren.

Waar de meeste artiesten het over eens zijn is dat Gibson een warmer en voller geluid heeft dan Fender, maar dat Fender zuiverder van toon is en flexibeler speelt. Uiteindelijk kan een goede gitarist natuurlijk met ieder merk gitaar overweg: de skills zijn altijd het belangrijkste.

Tenzij de directie van Gibson grote stappen onderneemt, zou het merk binnenkort zomaar kunnen verdwijnen. Wie weet worden hun gitaren over een aantal jaar wel peperdure verzamelobjecten, in plaats van iconische instrumenten die nog altijd de wereldpodia domineren.

Beeld: iStock