Op 21 februari 1976 stond het lied op nummer 1 van de Amerikaanse en Engelse hitlijsten en op plaats drie in Nederland. Zoals veel artiesten in die tijd, was ook de doowop-groep The Four Seasons overgestapt op de nieuwe muziekhype: disco. Het gaat natuurlijk om de klassieker December, 1963 (Oh, What A Night).

In tegenstelling tot een hoop andere bands die zich aan de disco waagden, slaagde de groep uit New Jersey er met dit lied wel in een monumentale dansplaat neer te zetten die het nog altijd goed doet op elk feestje. Het bijzondere van de single is dat de frontman van de groep, Frankie Valli, maar een paar regeltjes zingt.

De leadpartij wordt namelijk gezongen door drummer Gerry Polci, die toentertijd enorm de blits maakte door tegelijkertijd te zingen en drummen. Zingende drummers zijn natuurlijk niet ongewoon (Ringo Starr en Phil Collins doen het continu), maar discoritmes zijn door de backbeat een stuk lastiger om overheen te zingen.

Door de spannende songtekst, die gaat over de allereerste erotische ervaring van een jongen met een meisje, denken veel mensen dat het nummer iets te maken heeft met prostitutie. Dit is niet het geval, omdat het simpelweg gaat over de ‘eerste keer’ van toetsenist Bob Gaudio met zijn vrouw Judy. Ondanks dat de achtergrond van het lied bekend is, kan iedereen er gelukkig alsnog zijn eigen interpretatie aan geven.

De disco bereikte zijn absolute hoogtepunt in 1977, toen de hitfilm Saturday Night Fever ervoor zorgde dat iedereen het genre kende. Het bekendste nummer uit de film is natuurlijk Stayin’ Alive van The Bee Gees, wat voor de jongere generatie hét symbool voor de disco is geworden. Toch waren The Four Seasons eerder met hun liedje, dat uiteindelijk hun laatste nummer 1-hit zou worden.

Vergeten hoe December, 1963 (Oh, What A Night) ook alweer ging? Hier luister je hem.

 Beeldbron: Instagram the.four.seasons