Het eerste waar je bij deze Britse zangeres aan denkt, is haar wel heel opvallende manier van zingen. Hoge tonen en een veel melodrama, maar toch in staat je te hypnotiseren. Veel mensen vinden het maar niks, terwijl Kate Bush voor anderen juist een enorme idool is. Precies veertig jaar geleden verscheen haar debuutalbum The Kick Inside, mede-geproduceerd door David Gilmour van Pink Floyd.

Nog maar negentien was ze, toen ze haar eerste album uitbracht. Op The Kick Inside staat het nummer Wuthering Heights, dat nog altijd haar grootste hit was. Dit nummer is gebaseerd op de gelijknamige verhaal van Emily Brönte, over het tragische liefdesverhaal Catherine en Heathcliff op de mistige heide in de Yorkshire. Ideale inspiratie voor een romantisch liedje, natuurlijk.

Naast Wuthering Heights was ook The Man With The Child In His Eyes een hit. Bush had dit nummer al geschreven toen ze dertien was. Drie jaar later kwam David Gilmour via-via aan een cassettebandje van een zestienjarige Kate, met een aantal tracks erop die later op haar debuutalbum terecht zouden komen. Toen bracht hij haar in contact met een paar grote studiobazen en is het balletje echt gaan rollen..

Ook al heeft Kate Bush nooit Madison Square Garden uitverkocht, haar muzikale invloed is de laatste paar jaar duidelijk terug te zien in de popmuziek. Zo zouden artiesten als Florence + The Machine, Lorde en London Grammar niet dezelfde sound gehad als The Kick Inside nooit was uitgebracht in 1978.