The Analogues, de hotste Beatles-tributeband van het moment, gaat op hun nieuwe tour het legendarische White Album integraal live uitvoeren. The Beatles zelf hebben dit nooit gedaan. Een goede reden om eens in dit wereldberoemde werk te duiken. Hoe zat het ook alweer met deze mysterieuze dubbel-LP uit '68?

De plaat is om meerdere redenen bijzonder, om te beginnen bij de naam. The White Album is namelijk een bijnaam: de officiële naam is The Beatles. De bijnaam komt van de compleet witte hoes met alleen onderin een bedrukking van de bandnaam. Met deze lege hoes was het duidelijk dat de band een nieuwe richting op ging met hun muziek. Geen trippende rock meer, zoals op Magical Mystery Tour en Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, maar een muzikale schone lei. Het lichtvoetige openingsnummer Back In The U.S.S.R geeft meteen aan: ‘vernieuwing’ is het toverwoord.

Een schone lei is zelfs een understatement, als je kijkt naar wat er allemaal voor verschillende genres en stijlen op The White Album zijn te horen. 1968 is ook het jaar waarin The Fab Four langzaam uit elkaar begon te groeien en ieder lid zijn nummers steeds meer als soloprojectjes begon te schrijven, om ze vervolgens als band op te nemen. Ringo Starr debuteert op de plaat als songwriter, namelijk met zijn creatie Don’t Pass Me By en George Harrison nodigt zijn vriend Eric Clapton uit om de solo van While My Guitar Gently Weeps in te spelen. Kortom, op het album is absoluut geen eenheid te vinden, maar is alleen maar variatie ook niet een soort eenheid?

Andere hoogtepunten zijn Helter Skelter, dat volgens kenners de basis voor het gehele hardrockgenre is geweest. En natuurlijk de evergreen Blackbird, dat een bewerking is van een stuk van Bach. Het leuke van The White Album is dat iedere Beatles-fan er een ander gevoel over heeft: de een vindt alleen de nummers van Lennon leuk, de ander weer alles van George. Sommige mensen vinden het zelfs helemaal geen fijne plaat, maar met zoveel verschillende muziek is er bijna altijd wel een liedje dat je raakt. 

Goed nieuws: The Analogues hebben een derde show in Carré toegevoegd aan hun White Album tour. Er zijn nog kaarten beschikbaar.