De liefde, of het gebrek eraan, is een hoofdthema in bijna alle muziek. Omdat het vandaag Valentijnsdag is, besteden wij aandacht aan een van de meest baanbrekende liefdesliedjes uit de hele popgeschiedenis: God Only Knows van The Beach Boys.

 

I may not always love you
But long as there are stars above you
You never need to doubt it
Ill make you so sure about it

God only knows what I'd be without you

Wat opvalt aan de begintekst, is dat de hoofdpersoon de drie magische woorden I Love You helemaal niet gebruikt. Sterker nog, zijn liefdesverklaring is vrij cryptisch en indirect voor een popsong. Dat is nog maar één van de redenen waarom dit lied zo vernieuwend is geweest. Daarnaast was het in de jaren 60 groot dat nieuws dat een rockband het woord ‘God’ in een titel gebruikte, ook al is het nummer niet direct religieus.

Dan hebben we het nog niet eens over de muzikale compositie. Brian Wilson heeft God Only Knows gecomponeerd als een klassiek stuk, compleet met verschillende toonsoorten, contrapunt en ingewikkelde akkoordenstructuren. De gemiddelde muzikant heeft dan ook ettelijke uren nodig om het helemaal te leren spelen. Dat het lied desondanks zo poppy klinkt, is precies wat het zo geniaal maakt. Hoe sterk de instrumenten ook schommelen, de zangmelodie kan iedereen moeiteloos meezingen.

God Only Knows is volgens Paul McCartney het mooiste liedje ooit gemaakt. Daar zal hoofd-Beach Boy Brian Wilson blij mee zijn geweest, want The Beatles zijn altijd de grootste inspiratiebron én concurrent van zijn groep geweest. Hoewel The Beach Boys altijd werden gezien als het Amerikaanse antwoord op de jongens uit Liverpool, hebben ze met God Only Knows iets neergezet wat zelfs The Fab Four nooit hebben geëvenaard.

Zoek je nog naar de perfect muzikale ondersteuning voor welke romantische aangelegenheid dan ook: de surfdudes uit California hebben daar vijftig jaar geleden al voor gezorgd. Michael Bublé, eat your heart out!

 

Beeldbron: Instagram brianwilsonlive