De plaat die we deze keer belichten is een van de meest bijzondere liveregistraties uit de popgeschiedenis. Deze plaat is namelijk opgenomen in een gevangenis, waar de honderden aanwezige gevangenen in het publiek ook op te horen zijn. 

Johnny Cash zong al over Folsom State Prison, een beruchte gevangenis in California, op zijn debuutalbum uit 1957. Het nummer in kwestie is natuurlijk Folsom Prison Blues, Cash' eerste grote hit. Hoewel hij nog wel eens paar nachten in een politiecel heeft doorgebracht vanwege drugsbezit, heeft hij nooit in zijn leven voor langere tijd moeten zitten. Toch was hij gefascineerd door het gevangenisleven en trad hij vaak op voor bajesklanten. 

De aanleiding voor het schrijven van Folsom Prison Blues was een film over deze gevangenis die hij gezien had tijdens zijn diensttijd in West-Duitsland. Aan de hand daarvan besloot hij een lied te schrijven over een man die zijn tijd doorbrengt achter de tralies van een wrede instelling. Om in diezelfde gevangenis te mogen optreden, was dan ook een droom voor Johnny Cash.  

Opvallend is dat Cash tijdens het concert veel nummers zingt over het gevangenisleven en de misère die daarmee gepaard gaat, zoals het nummer I Got Stripes. De hoogtepunten van het album zijn zonder twijfel Folsom Prison Blues, waar de zanger traditiegetrouw al zijn shows mee begon, en het duet Jackson met zijn vrouw June Carter. Deze twee nummers maakten duidelijk veel los bij de gevangenen in de zaal.

Door het grote succes van de twee optredens die Johnny gaf in Folsom, heeft hij later nog meer gevangenisalbums gemaakt. At San Quentin is de tweede live-plaat die hij op deze manier gemaakt heeft en is ook zeer de moeite waard. Het concert bij Folsom blijft daarentegen altijd iets meer tot de verbeelding spreken, omdat deze plek de inspiratie is geweest voor een van de beste songs uit de carrière van Johnny Cash.

 

https://open.spotify.com/album/4TJIdlY9hGSSTO1kUs1neh?si=TJ_M0WInRbuGuRKihhBnug