Deze vier mannen uit een obscuur mijnwerkersgehucht in het zuiden van Wales zijn sinds het eind van de jaren negentig een vaste troef uit het arsenaal van de Britrock. De zeroes zijn echter de periode waarin Stereophonics het leeuwendeel van hun albums heeft uitgebracht. Hun softrockgeluid is toonaangevend geweest voor dit decennium en ook vandaag de dag is de groep enorm populair in eigen land en ver daarbuiten. Aanstaande zaterdagavond staat de band in de Afas live. 

De band Stereophonics is ontstaan in Cwmaman (spreek uit Koemaman), toen zanger Kelly Jones en drummer Stuart Cable besloten samen muziek te gaan maken. Een aantal jaar daarna, in 1997, kwam hun eerste album Word Gets Around uit. Hun absolute internationale doorbraak kwam met de countryachtige single Have a Nice Day. Hun relatief cleane geluid, waar de muziek van U2 en die van Radiohead zonder twijfel belangrijke inspiratiebronnen voor zijn geweest, stond in sterk contrast met die van concurrerende bands als Oasis en Blur, die in die tijd wat rauwere muziek maakten. Dat zou nog wel eens de reden van hun grote succes kunnen zijn.

Vorig jaar kwam het nieuwe, tiende album Scream Above the Sounds uit, dat in feite een voortzetting is van al hun eerdere werk, hetzij iets gevarieerder. Zo bevat de plaat ook het gevoelige lied Before Anyone Knew Our Name, geschreven naar aanleiding van het overlijden van toen ex-drummer Stuart Cable na het nemen van een overdosis alcohol.

Toen Stereophonics 2016 voor het laatst in Nederland waren, speelden ze als voorprogramma van Bruce Springsteen op het Malieveld in Den Haag. Nu zijn ze zelf de hoofdact in de Afas Live. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

 

Luister hieronder naar de openingstrack Caught in the Wind van hun nieuwe album.

https://www.youtube.com/watch?v=cbWHvZggGS4

 

Beeldbron: Instagram stereophonicsofficial