Morgen komt The Tread That Keeps Us uit, het nieuwe album van Calexico. Deze band uit Tucson, Arizona maakt al ruim twintig jaar nummers waarin de muziek van Mexico en het Zuiden van de Verenigde Staten in elkaar overlopen. Als voorproefje heeft de band een lyric video gepubliceerd van de single Under The Wheels.

Een video met songteksten in de stijl van de Mexicaanse feestdag Día de la Muerte is de visuele begeleiding van de nieuwe muziek van de band rond vaste leden Joey Burns en John Convertino. Under the Wheels klinkt aan de ene kant als een vertrouwde Calexico-song door de akoestische gitaren en de Mariachi-trompetten, maar is aan de andere kant helemaal nieuw door het heerlijke reggaerandje. De bijtende orgelpartij en de vlotte zangpartij geven het nummer naast het bekende Tex-Mex-gevoel ook een Jamaicaanse sfeer en ook een groove die doet denken aan David Bowie’s Let’s Dance. Of de reggae veel te horen zal zijn op het nieuwe album, horen we binnenkort.

De tekst van Under The Wheels die voorbij vliegt in de clip, heeft een duidelijke boodschap. De band zegt er zelf het volgende over: ‘It’s a sign of peace in this era of war machines, a path that brings us closer together to find resolve and solutions’. Een protestsong tegen de oorlog, dus. Waarom ook niet: de boodschap is immers tijdloos.

Calexico komt dit jaar weer naar Nederland: op 25 maart staat de band in Paradiso en in het weekend van 29 juni tot 1 juli staan ze op het festival Down the Rabbit Hole. Daar zal Under the Wheels het ongetwijfeld goed doen.

 

Bekijk de clip hier: https://www.youtube.com/watch?v=M21ALoLPbH4

 

Beeldbron: Instagram Casadecalexico