De popgeschiedenis zit vol met enigmatische albums, mysterieuze muzikanten en gestoorde gebeurtenissen. Toch zijn dit vaak de dingen die het leukste zijn om naar te luisteren. Een van de meest opmerkelijke muzikale levenslopen is die van Tom Waits en wel vanwege de enorme omslag in zijn muziekstijl. Dit jaar worden zijn eerste zeven albums geremasterd en opnieuw uitgebracht. Daarom belichten wij hier de begindagen van deze raadselachtige legende. 

 

Van charmante jazzy balladzanger achter de piano of met een akoestische gitaar, tot de licht gestoord ogende experimentalist met zijn bijpassende rasperige Batman-stemgeluid. De carrière van Thomas Alan Waits begint in het jaar 1973 met het album Closing Time, waarmee gelijk de toon is gezet voor zijn imago en de sfeer van zijn muziek: een rumoerige nachtclub met op het podium een piano bezaaid met lege (en volle) glazen whisky. Op zijn eerste albums staan meteen de nummers die altijd zijn grootste hits zouden blijven, waaronder I Hope That I Don't Fall in Love With You, Martha en de single Ol' 55, die The Eagles nog gecoverd hebben. Stuk voor stuk rustige en emotionele folk-achtige songs.

Toch hint Tom op dit album al naar de weg die hij later in zijn carrière zou inslaan, in het bijzonder op het nummer Ice Cream Man. Op dit snelle jazz-geïnspireerde nummer begon hij rustig aan met het gebruiken van een zwaardere zangstem. Ook op zijn tweede album The Heart of Saturday Night gebeurt dit sporadisch, maar de absolute omslag is het album Small Change uit 1976, met daarop het prachtige lied Invitation to the Blues. Op deze lp is zijn oorspronkelijke zang helemaal verdwenen en is de onmiskenbare rauwe stem van de latere Waits dan eindelijk te horen. Op latere albums trok hij die rauwheid nog verder door, met als resultaat een soort hees geschreeuw, zoals te horen is op zijn laatste album Bad as Me uit 2011.

Hoe dit precies zo gekomen is weet eigenlijk niemand, maar de sigaretten en Bourbon whisky zullen absoluut een bijdrage hebben geleverd. De dokter zei ooit dat als Tom zo door zij blijven gaan, hij net zo zou eindigen als Frank Sinatra, waarop Waits antwoordde: "You mean rich and powerful?"

 

Tom Waits - Martha: https://www.youtube.com/watch?v=y9Mse62NFl4

                  -Invitation to the Blues: https://www.youtube.com/watch?v=CELo-AmUKiU

                  -Bad as Me : https://www.youtube.com/watch?v=B6Ta3H-ck6s

 

Beeldbron: tomwaitsdaily