rsz eminem 3 a

Door sommigen beschimpt, door anderen de hemel ingeprezen: een eenstemmige mening over Eminem is er eigenlijk niet. Wat wél gezegd dient te worden is dat deze zelfbenoemde 'Rap God' met zijn 45 jaar nog prima in staat is om complete mensenmassa's in vervoering te brengen. In Nijmegen gingen gisteravond dan ook meer dan 60.000 bezoekers los op het langverwachte optreden van Eminem. Een record: nog nooit verzamelden zich zoveel mensen in het Goffertpark voor een hiphopartiest.

tekst: Sebastiaan Quekel

Fotografie: @jeremydeputat

En wat werd het geduld van de fans danig op de proef gesteld. Vijftien jaar geleden stond 'Slim Shady', toen net twintiger af, voor het laatst in ons land. Destijds in een kolkende ArenA, met boezemvriend Dr. Dre en zijn voormalige collega's van D12 aan zijn zij. Zo'n affiche krijgt het Goffertpark helaas niet voorgeschoteld. Wat ze wel krijgen: een elfkoppige band inclusief strijkers, veel vuurwerk, een spervuur aan hits en het meest opvallende: een Eminem in bloedvorm.

Zijn artistieke bloeiperiode ligt dan wel ver achter hem, op het podium is de 45-jarige Amerikaan nog net zo bekkig en jeugdig als in zijn twintigerjaren. Eminem is en blijft een zeer begenadigd rapper, die als geen ander rake zinnen op het publiek blijft afvuren en woorden op een onnavolgbare wijze aaneen weet te rijgen. Het fenomenale slotstuk van 'Rap God', waarin Eminem zonder te ademen even honderd woorden uitspuugt, zorgt voor zowel verbazing als euforie op het Goffertpark.

rsz eminem 2 a

Deze twintig seconden zijn eigenlijk illustratief voor het hele optreden: Eminem raast als een sneltrein door de set en vuurt in hoog tempo zijn grootste hits op het Goffertpark af. White America laat het park op zijn grondvesten schudden, The Way I Am zorgt voor een immense vuurzee op het podium en het agressieve Criminal laat links en rechts bommen afgaan. Kneiterhard, zoals we van Eminem gewend zijn. 

Kleine kanttekening is dat Eminem het meestal bij een couplet en een refrein houdt, en vervolgens weer naar het volgende station rijdt. Hoort misschien wel bij het genre, maar iets meer aandacht voor de grote classics had zeker niet misstaan. Bovendien komen er op de setlist toch weer enkele draken van een platen voorbij. Walk on Water blijft, met of zonder Beyoncé, een aanslag op je trommelvliezen. Om nog maar te zwijgen over 'Framed', wat geteisterd wordt door het meest tenenkrommende refrein dat Eminem ooit schreef.

rsz eminem 1a

De show kent nog een paar inkakmomenten. Het onderlinge geginnegap over wie er het meeste 'wasted' is van het podium en wie er vooraf het meest heeft 'geblowed' maakt weinig indruk op de fans, die nu eindelijk hun kans grijpen om na de verholpen pinstoring wat vocht naar binnen te werken. Eminem zelf laat ook de wenkbrauwen fronzen als hij het Goffertpark meerdere keren bombardeert tot het beste publiek dat van de hele tournee. Tuurlijk joh.

Dit - in combinatie met de korte speelduur van anderhalf uur - zorgt ervoor dat de felbegeerde terugkeer van Eminem niet als 'legendarisch' kan worden bestempeld. Goed was het zonder meer. Op de plaat mag Slim Shady zijn creativiteit verloren hebben, op het podium laat hij met zijn 45 jaar zien dat hij nog altijd toonaangevend is in de hiphop. Nostalgie van de bovenste plank!

Zoeken

Laatste concertverslagen