Het Best Kept Secret Festival is uitgegroeid tot een feest om rekening mee te houden. In slechts zes jaar tijd is het een belangrijk onderdeel van de Nederlandse festivaltop geworden. Net als voorgaande jaren was deze editie een driedaagse ontdekkingsreis, vol met alternatieve muziek van bekende én onbekendere artiesten. Soundz was van de partij bij de zesde editie van Best Kept Secret om het kaf van het koren te scheiden. Dit waren onze negen hoogtepunten. 

Tekst: Christian Sier

 JOHAN

JOHAN fb

De verloren zoons van de binnenlandse indierock zijn teruggekeerd. Negen jaar lang bracht de band rondom de Hoornse zanger en gitarist Jacob de Greeuw niets meer uit, tot deze vorig jaar besloot dat de tijd rijp was voor een doorstart met de plaat Pull Up. Eigenlijk is er niets veranderd aan het geluid van de band, dat vaak wordt vergeleken met The Beatles. Daarmee doe je JOHAN eigenlijk tekort, want hun sound is veelzijdiger dan dat: poppy genoeg om het Hollandse publiek te bereiken, maar wel zo origineel dat ze op dit moment in Nederland geen gelijke kennen. Op Stage TWO spelen ze oude hitjes als Tumble and Fall met evenveel enthousiasme als de creaties It’s About Time en What A Scene, afkomstig van de comeback-lp. Welkom terug!

Father John Misty

Father John Misty BKS

Folkfenomeen en voormalig drummer bij Fleet Foxes Josh Tillman kwam zijn onlangs verschenen album God's Favorite Customer promoten. En dat deed hij zoals we inmiddels van hem gewend zijn: bij vlagen bombastisch, af en toe ingetogen, maar altijd met chirurgische precisie. Wat opvalt aan zijn nieuwe werk is het cynische gevoel voor humor dat duidelijker naar voren komt dan ooit, zoals bij het met zelfspot doordrenkte Mr. Tillman. De Amerikaanse singer-songwriter heeft zich een vintage jaren '60-imago aangemeten, dat terugkomt in alle aspecten van de show. Van de kledingkeuze tot de danspasjes, alles klopt. Het nadeel van zo'n tot op de seconde ingestudeerde set, is dat Tillman ietwat afstandelijk en niet spontaan overkomt. Aan de muziek ligt het echter niet, want stem en spel zijn pico bello. Pure Comedy is het huzarenstukje, een ballade waarin hij zich doodlacht om de waanzin van het menselijke bestaan.

Arctic Monkeys

Arctic Monkeys BKS

Alex Turner en zijn maten uit Sheffield zijn de eerste headliner. En ook de populairste onder dagbezoekers, want vrijdag is er veruit de meeste drukte voor het hoofdpodium. Ondanks de gemengde reacties op vervolgplaat Tranquility Base Hotel & Casino staat het publiek nog net zo te trappelen als voorheen.                                                                                                                                                                                                                                                           

En dan trappen ze af met Four Out Of Five, de eerste single van het nieuwe album. Een goed begin van een set met veel nieuwe muziek. De songs van de Tranquility Base zijn het resultaat van frontman Alex Turners geëxperimenteer op zijn piano, een cadeautje voor zijn dertigste verjaardag. Turner legt zijn gitaar dan ook vaak weg tijdens de show om plaats te nemen achter de Wurlitzer. Het is om het even, want ook op het klavier overtuigt hij.   

Daarnaast lijkt hij nuchter te zijn, wat hem een stuk aangenamer maakt om naar te kijken dan bij voorgaande optredens in Nederland. Er kan zelfs af en toe een glimlachje van af. Naast het recentere werk spelen de Monkeys ook veel oudere krakers. Een hoogtepuntje is The View From The Afternoon, de allereerste track van hun debuutalbum uit 2006. Andere vroege nummers als 505 komen minder goed uit de verf doordat de band ze nu veel langzamer speelt dan tien jaar geleden en Turner niet meer alle hoge noten haalt. Een klein beetje smet op een verder ijzersterke performance.

Steve Davis & Kavus Torabi

Steve Davis BKS

Vaak zijn het de kleine acts die je het meest bijblijven. De 60-jarige Steve Davis is er zo één. De zesvoudig wereldkampioen snooker begon twee jaar geleden voor de lol met plaatjes draaien op festivals en eindigde in 2016 zelfs op Glastonbury. Best Kept Secret was zijn eerste festival in Nederland. Producer en medediskjockey Kavus Torabi vergezelde hem. Davis was gewapend met zijn hilarisch oubollige cd-mapje, met daarin inhoud variërend van techno tot Ierse folk en van Soft Machine tot The Beatles. Ook zonder keu wist Steve Davis het publiek te raken.

The National

The National BKS

Een band als The National laten afsluiten op de mainstage is iets wat maar weinig festivals aandurven. Best Kept Secret komt er niet alleen mee weg, maar slaat zelfs de spijker op de kop! De prachtlocatie in de natuur en het warme weer dragen daar natuurlijk wel aan bij. The National maakt melancholische droommuziek voor op regenachtige zondagen, maar dan met een duister rockrandje. Enkele pareltjes zijn The System Only Dreams In Total Darkness en About Today. De charmante leadzanger Matt Berninger uit Cincinatti geniet duidelijk van de gemoedelijke sfeer. Het is de combinatie van zijn warme stemgeluid en de zeer aanwezige maar toch ontspannen drums en basgitaar die het optreden op de zaterdagavond tot een succes maakt.

Eervolle vermeldingen

Tom Grennan

Een sterke opener op vrijdag. De uit Noord-London afkomstige Tom Grennan vierde zijn 23e verjaardag op het hoofdpodium in Hilvarenbeek. Zijn rasperige zangstem past in het rijtje van Paolo Nutini en zijn imago in dat van Liam Gallagher. Britsoul met een working class randje. In Engeland brak hij door na zijn samenwerking met de danceact Chase & Status, op het lied All Goes Wrong. Op de ONE-stage wist hij het harde stuiternummer moeiteloos om te zetten in een pianoballad. In juli verschijnt zijn debuutalbum. Hier gaan we meer van horen.

Superorganism

Volgens 3FM-DJ Eva Koreman zou dit de spannendste act van het weekend worden. Ze had zeker een punt, want de show van Superorganism vergeet je niet snel. De bandleden, gekleed in felgekleurde pijen lijken op personages uit een Japanse tekenfilmserie. Japanse pop is dan ook een belangrijke inspiratiebron voor de 17 jaar jonge frontvrouw Orono Noguchi: psychedelische synthesizers, computerstemmetjes en gekke beats alom. Geknipt voor Best Kept Secret, dus.

Vince Staples

Met stip de beste hiphopact van het festival. De in het zwart geklede rapper uit Long Beach in Californië hitst als geen ander zijn publiek op. Door het felle tegenlicht en de indrukwekkende visuals zie je alleen een silhouet dat als een soort ninja over het podium sluipt. Bij Ascension, in samenwerking met Gorillaz, is het springen geblazen. Energie is het toverwoord bij Vince Staples. 

Vince Staples BKS

 

De afsluiter: LCD Soundsystem

BKS header FB

Het is een warme zondagavond. Het weekend is omgevlogen en het publiek begeeft zich massaal naar de ONE voor het slot van Best Kept Secret. Een gigantische zilveren discobal torent hoog uit boven het podium. De instrumenten en versterkers staan op een kluitje, want de acht leden van LCD Soundsystem willen continu oogcontact houden. Dat moet ook wel, want zanger en hoofdentertainer James Murphy improviseert er op los bij elk concert. Ondertussen moet de band strak en stoïcijns door blijven spelen. Een optreden van dit New Yorkse dancecollectief is als een analoge DJ-set: een uur en drie kwartier aan lange danssongs, gekenmerkt door een ritmische basis die steviger is dan de kabels van de Brooklyn Bridge.                                                                                                                                                              

De muziek van LCD Soundsystem is op de plaat soms lastig om doorheen te komen door het repetitieve karakter, maar elektronische mantraliedjes als Tonite en Call the Police komen live juist perfect tot uiting. Ook de Chic-cover I Want Your Love, gezongen door hoofd-keyboardspeelster Nancy Whang is perfect om naar eigen inzicht op te dansen. Halverwege breekt de pleuris uit als de eerste noten van het speelse Daft Punk Is Playing At My House klinken, het lied dat veel jongere fans voor de eerste keer hoorden op de soundtrack van voetbalspel FIFA '06.

Vlak voor het einde verlaat de band het podium voor een gezamenlijke plaspauze, waarbij Murphy expliciet aangeeft dat het geen toegift is, want daar doet LCD niet aan. De euforie is compleet wanneer Dance Yrself Clean wordt ingezet. Het komt tergend langzaam op gang , maar explodeert in een zee van synthesizers en percussie. Dan nog de krachtige afluister All My Friends en de show is alweer klaar, nog voordat je beseft dat je uitgeput bent van het aan één stuk door swingen. Best Kept Secret had niet beter kunnen eindigen dan met deze muzikale workout onder leiding van James Murphy.

Best Kept Secret Festival, 8-10 juni, Hilvarenbeek.

Beeld: Christian Sier, Tom Kwakman, V2 Records, 3voor12.

 

Zoeken

Laatste concertverslagen