rsz blues 1

 

Het leek een uitdagend project, The Golden Years Of Dutch Pop Music. En ook nog eens op een op het oog onwaarschijnlijke plek, Het Hart Van Holland in Nijkerk. Maar het leek gisteravond wel de enige juiste plek om de gouden jaren van de Nederlandse popmuziek te vieren. Het was ook een beetje het definitieve afscheid van het theaterprogramma De Pioniers van de Nederpop.

 

door: Jean-Paul Heck

fotografie: Kim Balster

Een theaterprogramma waarvoor Johan Derksen de juiste aanjager bleek te zijn. Niet zo gek dus dat hij degene was die in Nijkerk het zaakje vakkundig aan elkaar praatte. The Golden Years Of Dutch Pop Music, op poten gezet door Universal Music en 192TV,  groeide in de prachtige en volledig uitverkochte zaal uit tot een perfecte geregisseerd ‘feel good’ show. Tijdens de lange theatertour werd de Pioniers van de Nederpop nogal eens geteisterd door onheil. Jacques Kloes overleed voordat het circus goed en wel op gang was getrokken. Frank Krassenburg en Johnny Kendall vielen weg met medisch malheur en Hans Vermeulen stierf in de eindfase van de zo succesvolle tournee. Bij deze iconen stond Derksen gisteravond dan ook op een waardige manier even stil. Maar zowel Krassenburg als Kendall waren er gisteren in Nijkerk toch gewoon bij. En hoe! Nadat Derksen Krassenburg had aangekondigd als de enige echte zanger van The Golden Earrings, vertolkte vlekkeloos de drie classics Please Go, That Day en Sound of the Screaming. Kendall, die onderweg naar een theater in Limburg in de auto van Derksen een herseninfarct kreeg, ging er in de slotfase van de eerste set nog eens dik overheen met een wel bizar intense versie van de blues standaard St. James Infirmary. Het leverde hem terecht een staande ovatie op.

rsz blues 4

STAANDE OVATIE VOOR JOHNNY KENDALL

Tussendoor had ook Peter Koelewijn laten horen dat hij op 77 jarige leeftijd vocaal nog altijd op niveau is. Dat geldt ook voor George Baker die verraste met ragfijne versies van het heerlijke Dear Ann, Over and Over en natuurlijk Little Green Bag. The Clarks die de hele avond als begeleidingsband diende, hielden het zaakje goed bij elkaar. Zelfs bij een muzikaal uitdagende tribute aan het adres van Earth & Fire, waarbij zangeres Joëlle adequaat de partijen van de onvolprezen Jerney Kaagman vertolkte. Alleskunner Michel van Dijk blies ook nog stevig in de zak met de Les Baroques-song Such a Cad en van When People Talk van Rob Hoeke.

rsz blues 5

GEORGE BAKER: EEUWIGE JEUGD

In deel twee eerde The Clarks gitarist Jan Akkerman met een puik gespeelde versie van Russian Spy and I en ging het dak eraf bij The Life I Live van Q65. En dat leeftijd totaal geen vat hoeft te hebben op iemands vocale kracht en capaciteit, bewees Theo van Es wel. Terwijl hij op dit moment iedereen verbaast met zijn rol als blueszanger in de nieuwe Derksen-tour Johan Derksen Keeps The Blues Alive, liet de voormalige frontman van The Shoes zijn geweldige strot los op de drie hits Standing and Starring, Osaka en Na Na Na. Hierna kreeg hij de hulp van gitarist Erwin Java (Herman Brood/Cuby) die samen met Van Es en The Clarks de Cuby-klassiekers Appleknockers Flophouse en Window of My Eyes zeer vakkundig speelden.

rsz blues 3

DAVE BERRY IN ACTIE IN NIJKERK

Na een alleraardigste buiging richting Shocking Blue mocht het orakel Dave Berry deze eerste versie van The Golden Years Of Dutch Pop Music afsluiten. Berry, ook 77, deed dat natuurlijk met zijn drie grootste hits Little Things, The Crying Game, Strange Effect en Now. Bij de laatste songs kwamen alle gasten het toneel op voor een emotioneel en zelfs gedenkwaardig slot. Daarmee bewees The Golden Years Of Dutch Pop Music het perfecte eerbetoon te zijn aan de muzikanten die Nederland in de jaren ’60 en ’70 een gezicht gaven in de wereld van de popmuziek. Het kan bijna niet anders dat dit prachtige initiatief een vervolg gaat krijgen.

Zoeken

Laatste concertverslagen